Srijeda, 24 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

SVJETSKI DAN VODA: Tuzla dobitnik prestižne nagrade!

Sjajne vijesti stižu na iz Izmira, gdje se održava dodjela nagrada očuvanja prirode i zaštita voda u zemljama jugoistočne Evrope. U konkurenciji od preko 1.300 prijava rijeka Jala i Grad Tuzla dobitnici su prestižne nagrade – „Đeriz godine“!

Ova se prestižna nagrada dodjeljuje svake godine na Svjetski dan voda, a uključuje, između ostalog, izbor najčišće rijeke, jezera i đeriza. Tragom ove informacije zatražili smo mišljenja iz gradske uprave koji ne žele dati komentar, dok ne dobiju zvaničnu potvrdu.

Više razumijevanja dobili smo od zaposlenika JP Vodovod i kanalizacija Tuzla. Izmet Fekali, rukovodilac sektora za kanalizaciju u ovom preduzeću ne krije svoje zadovoljstvo za dodjelu ove prestižne nagrade i smatra da je nagrada zaslužena i očekivana. „Puno smo toga uradili da specijalnim pročišćivačima i visokim planetarnim standardima provjere kvalitete osiguramo da naša ljepotica zablista punim sjajem. Nagrada ne donosi samo novce, nego mogućnost da dodatnim investicijama učinimo korak naprijed i vodu iz Jale dovedemo u stanje pitkosti“ – istakao je gospodin Fekali.

I dok je tuzlanska ljepotica iz godinu u godinu sve poželjnija za građane i turiste, planovi iz gradske uprave usmjereni su ka natkrivanju korita Jale i izgradnju biciklističke i skateboard staze. Međutim, nevladina ekološka udruženja oštro se suprotstavljaju ovim namjerama gradske uprave, jer, kako tvrde, natkrivanjem korita rijeke bi se ugrozio bogat riblji fond.

U svakom slučaju građani Tuzle i dalje će uživati u čarolijama svoje ljepotice i udisati njen prijatni miris!

A.Z.