Srijeda, 24 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

TIME ECONOMICS: Banovići – oaza ekonomskog razvoja na brdovitom Balkanu

Ugledni svjetski ekonomski sajt „Time economics“, donosi priču o gradiću i ekonomskom čudu regiona – Banovićima.

„Time economics“ opisuje da je ovaj gradić, dospio u žižu svjetske javnosti, nakon što na evidenciji lokalne službe za zapošljavanje nema nikoga bez posla. Područje ove komune bilo je poznato još u vremenu bivše Jugoslavije, po prvoj pruzi koju su izgradili omladinci svih naroda i narodnosti, kao i rudniku – nosiocu privrednog razvoja.

Vremena su se promijenila, a s njima i struktura zaposlenih po djelatnostima. Danas se poljoprivredom u ovoj općini ne bavi niko. Mlijeko, mliječni proizvodi, voće i povrće dobavljaju poljoprivrednici iz obližnje Tuzle.  Lokalni stanovnici su zadovoljni cijenama i ljubaznosti poljoprivrednika  iz Tuzle, koji uglavnom imaju stalne mušterije za svoje proizvode.

Rudarstvo je tradicionalna privredna grana koja zapošljava oko 30% radno sposobnih. Ono što je za navedeni ugledni portal otkrio Bakir Bogatanović, rudar sa desetogodišnjim iskustvom, jeste problem ilegalne trgovine „crnim zlatom“ kako ga zovu Banovićani: „ To traje godinama, ali i pored svih napora rukovodstva rudnika i sekjuriti agencije „Kleptoman“ ne možemo ući u trag lopovima“. – naglašava Bogatanović.

„The economics“ zaključuje da je većina zaposlenih u uslužnom sektoru. Nekada uspješni poljoprivrednici su se preko noći transformisali u uspješne pravnike, dispečere, policajce, medicinare… Poznati ekonomist, dr. Ibru Besposlić je novinaru prestižnog portala pokušao plastično objasniti ovaj fenomen:  „Mislim da je Liverpul u potpunosti nadigrao Barselonu i zasluženo prošao u finale“. „Kratko ali jebitačno“, što bi rekao njegov komšija Zurahid!

Tragom članka „Time ecomomics“, naš portal je pokušao doznati kako je životni standard Banovićana naglo porastao? Zanimalo nas je gdje provode svoje godišnje odmore? Zbog toga se naša ekipa uputila u turističku agenciju Estonijartrans, sa sjedištem u Banovićima. Azra Sunčanica, turistička djelatnica Estonijatransa, kaže da su Kukovi otoci u Polineziji ubjedljivo najposjećenija destinacija Banovićana. Iako udaljeni više od 20.000 kilometara, to stanovnicima Banovića ne predstavlja problem. Naime, rudari su se usjeli probiti do središta Zemlje i izaći upravo na Kukovim otocima! „Putuje se otprilike 3 do 4 sahata, zavisi od tektonskih aktivnosti u unutrašnjosti Zemlje“ ubijedila nas je Sunčanica.

Našoj ekipi nije bilo dozvoljeno snimanje dio puta do Kukovih otoka, te smo uskraćeni Vam prezentirati i video prilog.

J.M.