Četvrtak, 25 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

TUZLA: ‘Komunalni namet ne pamti ni vilajet’!

Anegdota koju Tuzlaci objavljuju na društvenim mrežama pod nazivom „Komunalni namet ne pamti ni vilajet!“, nastala zbog uvođenja komunalne naknade, potpuno je neistinita i neopravdana.

Tuzlaci se ne sjećaju da je u vrijeme vilajeta raji naplaćivan porez i za posjedovanje konjušnice i hudžare i to u vrijeme krize. Također, slični nameti su od građana ubirani u vrijeme socijalističke izgradnje naše zemlje, a toga se mogu sjetiti najstariji Tuzlaci.

Komunalna naknada je nametnuta na osnovu kantonalnog zakona. Iz tog razloga iz gradske uprave tvrde da nema kantona, ne bi bilo ni zakona, niti obaveze utvrđivanja komunalne naknade.

Niko se ne zapita iz kojih se sredstava riješilo pitanje pitke vode u gradu, ko finansira uličnu rasvjetu, ukrašavanje grada u vrijeme novogodišnjih praznika…. Ponosni smo što su tuzlanske ulice u zimskom periodu bolje očišćene od ulica bilo kojeg grada u Norveškoj, ili što je riješeno pitanje zagađenosti grada i okoline… Dakako, to se finansira iz gradskog budžeta na uštrb zaposlenika gradske uprave koji imaju izuzetna niska primanja.

„Povećanje njihovih ličnih dohodaka reflektirat će se i na njihovu produktivnost, naročito u privlačenju stranih investicija“- istakao je Srećko Ubiparić, službenik odjeljenja za planiranje budžeta Grada Tuzla.

Dakle, komunalna naknada je obavezna i omogućit će punjenje oskudnog gradskog budžeta.

J.M.