Subota, 20 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

U Tuzlanskom kantonu zabranjen lov na divlje guske?!

Sezona lova na divlje guske, koja prema propisima traje do 31. januara, prekida se u Tuzlanskom kantonu, počev od danas, saošteno je iz Saveza lovačkih društava Tuzlanskog kantona!? Savez je donio odluku nakon što je kantonalni zastupnik na društvenim mrežama objavio poučnu i potresnu priču o divljim guskama.

„Mene kao dugogodišnjeg lovca je jako potresla poučna priča o divljim guskama. Nisam znao da su ta bića bolja od ljudi. Međusobno se pomažu kako bi sačuvali jato. Mi ćemo u savezu razmisliti da trajno zabranimo lov na ove plemenite životinje i sačuvamo brojna guščija jata“  – rekao je dugogodišnji član lovačkog društva Meho Kundak.

Lovac Meho nam je ispričao priču da je lov na divlje patke daleko jednostavniji, nego na divlje guske, koje su u jatu dobro organizirane i za njihov lov potrebna je posebna priprema. “Za lov na divlje guske potrebno je iste navabiti i dobro se pritajiti. Kada guske budu uvjerene da nemaju opasnost, njihovo jato se rasipa, prilaze zemlji i tada lovci mogu očekivati dobar lov. U suprotnom, svaki preuranjeni napad brzo osujete” – pojašnjava Meho.

Lovci iz Tuzlanskog kantona vjeruju da će lov na divlje guske zabraniti na područje cijele Bosne i Hercegovine i pozdravljaju odluku Saveza.

H.F.