Subota, 20 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

USKORO: Hatme će se moći uplaćivati preko PayPal-a!

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uskoro će raspravljati o omogućavanju uplate hatme, brze hatme i jasina preko PayPal servisa. Naime, sve češći su zahtjevi prema imamima, naročito vjernika iz inostranstva, da preko ovog servisa uplaćuju neobavezne usluge imama.

Imami su u radnom odnosu i primaju plaću za obavljanje osnovne djelatnosti koja je utvrđena ugovorom. Učenje hatmi, brzih hatmi i jasina, koje se uče pred  dušu umrlog, dio su bošnjačke tradicije i predstavljaju povremenu djelatnost imama.

U toku mjeseca Ramazana, muslimani iz dijaspore, porijeklom iz naše zemlje, tražili su olakšanje uplate ovih usluga uz zahtjev da se transakcija obavlja putem PayPal servisa. Osim toga, bilo je i zahtjeva da se u Bosni i Hercegovini utvrdi jedinstvena tarifa neobaveznih usluga imama.

Ovo pitanje je predmet rasprave i kontraverzi. Dok jedni imami imaju opravdanu bojazan da bi se time nametnula obaveza uplate tzv. malih doprinosa na ostvareni prihod, te porezna uprava imala kontrolu ostvarenih prihoda, drugi smatraju da je uplata preko PayPal-a neminovnost i ubrzava pružanje usluga i prijenos novca između imama i džematlije.

Osim stava Vijeća muftija o ovom pitanju, biće zanimljivo pratiti reakciju i stav Porezne uprave koja će, po svemu sudeći, pokušati uvesti finansijsku disciplinu u ovoj oblasti.

H.F.