Srijeda, 29 Maja, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

O NAMA

Šta je Tuzlaspiegel?

tuzlaspiegel.ba je satirični portal i objavljene vijesti su u većini slučajeva izmišljenje, a sve s ciljem stvaranja satirično-humorističkog sadržaja. Bilo kakva sličnost sa stvarnim događajem i osobama je slučajna. Osobe iz javnog života se mogu pojavljivati u nekim dijelovima portala, u većini slučajeva kao akteri događaja koji su izmišljeni.

tuzlaspiegel.ba će koristi izmišljene osobe i institucije u svojim pričama osim kada su javne ličnosti i prave institucije i same objekat satire. Sadržaj portala ne treba shvatati ozbiljno.

 

Šta kaže zakon?

Sloboda medija i sloboda govora zagarantirani su u Bosni i Hercegovini Ustavom i zakonima. Ne postoji niti jedan zvanični dokument kojim bi ta sloboda bila ugrožena ili kojim bi se davalo za pravo državi da radi cenzuru, zabranjuje slobodni pristup informacijama ili dostupnosti bilo kojem svjetskom mediju, uključujući nove medije, internet i socijalne mreže.

Kao članica Vijeća Europe, Bosna i Hercegovina je obavezna poštivati sve Preporuke Vijeća Europe o slobodi izražavanja, slobodi istraživačkog novinarstva, slobodi političke debate i satire…

Komitet ministara Vijeća Evrope je 12. februara 2004. godine usvojio Deklaraciju o slobodi političke debate u medijima, te pozvao zemlje članice da na nju skrenu pažnju medijima, političkim tijelima i tijelima javnih vlasti i sudstva.

V. Sloboda satire

Komični i satirični žanr, zaštićen članom 10. Konvencije, dozvoljava veći stepen pretjerivanja i čak provociranja, sve dok činjenice nisu pogrešno predstavljene u javnosti.