Srijeda, 29 Maja, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

PRAVILA KORIŠTENJA

Korištenjem bilo kojeg dijela tuzlaspiegel.ba portala i svih njegovih automatski prihvatate sva aktuelna pravila korištenja.

Korisnici su dužni redovno čitati pravila korištenja, te se smatra da su korisnici kontinuiranim korištenjem
tuzlaspiegel.ba portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti.

Pristup tuzlaspiegel.ba portalu i svim njegovim sadržajima dozvoljen je osobama bilo koje dobi, osim ako je naznačeno drugačije. Oznaka 18+ na pojedinim sadržajima označava da je korištenje sadržaja dozvoljeno isključivo osobama starijim od 18 godina.

Satira

tuzlaspiegel.ba je satirični portal i objavljene vijesti su u većini slučajeva izmišljenje, a sve s ciljem stvaranja satirično-humorističkog sadržaja. Bilo kakva sličnost sa stvarnim događajem i osobama je slučajna. Osobe iz javnog života se mogu pojavljivati u nekim dijelovima portala, u većini slučajeva kao akteri događaja koji su izmišljeni.

tuzlaspiegel.ba će koristi izmišljene osobe i institucije u svojim pričama osim kada su javne ličnosti i prave institucije i same objekat satire. SADRŽAJ PORTALA NE TREBA SHVATATI OZBILJNO.

Sloboda medija i sloboda govora zagarantirani su u Bosni i Hercegovini Ustavom i zakonima. Ne postoji niti jedan zvanični dokument kojim bi ta sloboda bila ugrožena ili kojim bi se davalo za pravo državi da radi cenzuru, zabranjuje slobodni pristup informacijama ili dostupnosti bilo kojem svjetskom mediju, uključujući nove medije, internet i socijalne mreže.

Kao članica Vijeća Europe, Bosna i Hercegovina je obavezna poštivati sve Preporuke Vijeća Europe o slobodi izražavanja, slobodi istraživačkog novinarstva, slobodi političke debate i satire…

Komitet ministara Vijeća Evrope je 12. februara 2004. godine usvojio Deklaraciju o slobodi političke debate u medijima, te pozvao zemlje članice da na nju skrenu pažnju medijima, političkim tijelima i tijelima javnih vlasti i sudstva.

V. Sloboda satire

Komični i satirični žanr, zaštićen članom 10. Konvencije, dozvoljava veći stepen pretjerivanja i čak provociranja, sve dok činjenice nisu pogrešno predstavljene u javnosti.

Autorska prava

tuzlaspiegel.ba polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizalne i audio materijale, baze podataka i programerski kod). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela portala bez dozvole vlasnika autorskih prava (tuzlaspiegel.ba, partneri, korisnici…) smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Ukoliko smatrate da je tuzlaspiegel.ba povrijedio Vaša autorska prava, slučaj će biti odmah razmotren, a sporni sadržaji će biti uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe.

Zaštita privatnosti

tuzlaspiegel.ba štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj mjeri.

tuzlaspiegel.ba se obavezuje da će u dobroj namjeri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korištenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

tuzlaspiegel.ba može u skladu sa zakonom prikupljati određene podatke o korisnicima dobijene tokom korištenja portala (isključivo podaci o računaru i podaci o Internet provideru) ili podatke unešene u postupku registracije. Ove podatke tuzlaspiegel.ba koristi kako bi imao informacije o korisnicima koji ga koriste, te na taj način poboljšao portal i njegove sadržaje dodatno usmjerio i prilagodio publici koja ga posjećuje. Na temelju tih podataka saznajemo koji su sadržaji najpopularniji među kojom publikom. Prikupljanje podataka ovog tipa u ovom ili većem obimu uobičajeno je, i njime se koriste i poznati svjetski web siteovi poput MSN-a, Googlea itd.

tuzlaspiegel.ba obavezuje se da prikupljene privatne podatke poput e-mail adrese, imena i prezimena neće bez dozvole svakog pojedinačnog korisnika prodavati niti distribuirati, osim demografskih podataka za skupinu korisnika bez odavanja privatnih podataka.

tuzlaspiegel.ba se obavezuje da će čuvati privatnost korisnika portala, osim u slučaju teškog kršenja pravila tuzlaspiegel.ba portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.

Komentari

Izneseni komentari na portalu tuzlaspiegel.ba su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove portala.

Reklame i reklamni prostor

Reklame na sajtu postavljene putem koda ili eksternog linka nisu u vlasništvu, niti pod kontrolom portala, te se zbog toga tuzlaspiegel.ba odriče bilo kakve odgovornosti za iste.

Promjena pravila

tuzlaspiegel.ba  zadržava pravo da bez najave povremeno promijeni ili modificira pravila. O važnim promjenama i dopunama tuzlaspiegel.ba može obavijestiti korisnike putem maila ili objavljivanjem na portalu.