Utorak, 23 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

SPORT

NOGOMET: FIFA od naredne sezone mijenja pravila. Novine i u kantonalnim ligama!

FIFA za narednu sezonu mijenja deset pravila nogometne igre. U cilju unapređenja nogometa i Nogometni savez Tuzlanskog kantona je najavio promjene, koje će se primjenjivati u narednoj sezoni u nogometnim ligama Tuzlanskog kantona. Tuzlaspiegel ekskluzivno otkriva deset novina i to:

  1. Domaća ekipa je obavezna pripremiti nogometni teren najkasnije tri dana prije odigravanja susreta. Nedozvoljeno je šišanje travnjaka kosilicom dva dana neposredno prije odigravanja meča. Preporučuje se da se šišanje obavi prirodnim putem dan uoči utakmice (upotreba stada ovaca ili tri grla krupne stoke).
  2. Zaštitna ograda oko terena mora imati otvor (rastojanja od 3 do 5 m) – u slučaju napada na sudiju od strane igrača i navijača.
  3. Navijačima je tokom meča strogo zabranjena upotreba motornih pila i vatrenog oružja. Za kršenje ove odredbe predviđena je najstrožija kazna – Zabrana namještanja utakmica u narednih deset kola.
  4. Navijačima se na stadionu strogo zabranjuje unošenje pilećeg i ribljeg mesa. Unošenje suhomesnatih proizvoda, janjetine i crvenog mesa je dozvoljeno.
  5. Zabranjuje se unos alkoholnog pića izuzev piva i rakije, uz uslov da je navijač osigurao meze.
  6. Zabranjena je upotreba govora mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Psovanje upućeno prema sucima i službenim licima je dozvoljeno.
  7. Igraču koji postigne zgoditak zabranjeno je da pri slavljenju maše zastava sa političkim obilježjima i porukama. Za ovu mjeru predviđena je sankcija – crveni karton i pokretanje postupka isčlanjenja iz stranke.
  8. Napad na sudiju i ostalih službenih lica, u toku i nakon meča, nije dozvoljeno unutar nogometnog terena. Za kršenje ove odredbe također je predviđena najstrožija kazna.
  9. Sudija može nakratko prekinuti meč radi osvježenja igrača. Prekid može trajati onoliko dugo koliko je potrebno da igrač nesmetano popije pivu iz gledališta.
  10. Ukoliko gostujuća ekipa osvoji tri boda, delegat utakmice je dužan, po službenoj dužnosti, otvoriti istragu o eventualnom namještanju utakmice.

M.Z.