Utorak, 23 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

SPORT

NS TK ODLUČAN: VAR tehnologija na utakmicama Prve kantonalne lige

Nogometni savez Tuzlanskog kantona donio je odluku koja obavezuje sve klubove iz Prve lige Tuzlanskog kantona da, u takmičarskoj sezoni 2019/20., osiguraju potrebne uslove za korištenje VAR tehnologije na ligaškim utakmicama. VAR  video tehnologija se neće koristiti na kup i prijateljskim mečevima.

Iako će klubovi morati osigurati značajna finansijska sredstva za upotrebu VAR tehnologije na nogometnim mečevima Prve kantonalne lige, ipak, od naredne sezone ova tehnologija garantuje fer suđenje i osiguranje regularnosti takmičenja u cjelini – poručuju iz Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona.

Iako su se u prethodnom periodu klubovi najviše žalili na suđenje, namještanje utakmica i regularnost takmičenja, Udruženje klubova Prve lige Tuzlanskog kantona žestoko su reagovali na navedenu odluku, a iz FK Gornji Rahić i FK Trešnjevka Maoča najavljuju i istupanje iz kantonalno saveza i priključenje Savezu Brčko Distrikta.

Iz NK Proleter Slavinovići i NK Mladost Tinja nismo dobili zvanična saopštenja na ovu odluku, ali obzirom da čelnici ovih klubova računaju na preseljenje u niži rang, oni i nemaju razloga za brigu.

Najoštrije reakcije na ovu odluku  su iz NK Željezničar Dobošnica. Oni smatraju da klubovi jedva opstaju, te da je ovo „novi namet“ na klubove. Znamo da ova tehnologija garantuje fer suđenje, a kako doći do sredstava i ko će pokriti troškove sudija? Ova tehnologija nije uvedena u svim ligama „petice“, a hoće da se uvedu nama u Bosni – poručuju čelnici kluba iz Dobošnice.

Iz NK Mladost Kikači najavljuju da će njihova Tom Cat Arena ispunjavati potrebne zahtjeve VAR tehnologije, ali da će, u nedostatku dovoljnog broja kamera, iste pozajmiti iz džemata.

A.Z.

Komentariši