Srijeda, 17 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

SPORT

OSVRT NA SEZONU: Gasi ligu, motaj mreže, odvaljuj stative!

„Gasi ligu, motaj mreže, odvaljuj stavite!“ poruka je vjernog pratitelja BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama.

Ova je poruka zapravo i osvrt na sezonu najelitnijeg fudbalskog takmičenja u zemlji. Skandalozna je spremnost klubova za takmičenje u ligi u narednoj sezoni i nastupima u evropskim kupovima.

Ne upuštajući se u ispravnost odluka disciplinskih komisija za licenciranje, prvi skandal je nemogućnost Željezničara za nastup u Evropi, a što su sarajevski plavi izborili plasmanom. Drugi skandal je preispitivanje licenciranja Radnika iz Bijeljine. Vijest da će, ukoliko bijeljinski klub ne dobije licencu, mlađi tuzlanski klub kao desetoplasirani u ligi (o.p. od ukupno 12 klubova) izboriti plasman u Evropu, izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama.

To da će Tuzla City izboriti nastup u evropskim takmičenjima treba da raduje navijače ovog kluba, ali i građane Tuzle (o.p. ako to već nije Sloboda). Ali način na koji bi ovaj klub dobio pozivnicu za nastup u Evropi, ne može radovati nikoga, barem ne one koje žele unapređenje fudbala u zemlji. Da je kojim slučajem Tuzla City završila premijerni nastup na pretposljednjem mjestu i ispala iz lige, mogla je kao drugoligaš predstavljati našu zemlju u kvalifikacijama za Evropa ligu.

„Boba je falila“ da amaterski fudbalski klub Klis, kroz kup takmičenje osigura evropska takmičenja. Njihovom nastupu se ne bi mogla ispriječiti disciplinska komisija, jer ovaj klub nikada nije potpisano profesionalni ugovor. Ili bi se i njima „nešto našlo“ kao i Želji, Radniku, Čeliku, Slobodi…

Stoga, poruka vjernog pratitelja sa početka teksta opisuje našu stvarnost i nije satirična.

(Izvor: Sportske.ba/Tuzlaspiegel.ba)

J.M.