Utorak, 23 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

SPORT

VLAŠIĆ: Nova sportska disciplina rađa se na bosanskoj ljepotici!

Natezanje konopca na snijegu je nova zimska sportska disciplina koja okuplja sve veći broj sportista i rekreativaca. Ova sportska disciplina je predmet osporavanja sportskih radnika i to iz zemlje gdje je i nastala, iz Bosne i Hercegovine.

Iako je postojala ideja da će se natezanje konopca na snijegu promovirati u okviru neslužbenog programa Europskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019, koji se organizira u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, do toga nije došlo zbog neslaganja Hrvatskog olimpijskog komiteta, koji su mišljenja, da je ideja ove popularne zimske discipline rođena u Hrvatskoj.

Međutim, Turistička organizacija SBK je odlučila da na planini Vlašić organizira turnir u ovoj disciplini, a koja će se održati od 15 do 17. februara ove godine. Kako doznajemo organizatori su oduševljeni brojem pristiglih prijava takmičara, ali i najavljenim brojem znatiželjnih posjetilaca. Hotelski kapaciteti su pretrpani, a nezvanično saznajemo da će turnir posjetiti i veći broj funkcionera iz Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, među kojima je veći broj direktora osnovnih i srednjih škola.

Cilj organizatora je što veća popularizacija ovog sporta koji će vrlo brzo, prema njihovom mišljenju, naći svoje mjesto u olimpijskoj porodici zimskih sportova, ali i školskog kurikuluma.

O pravilima i samom natjecanju opširnije u narednim danima.

A.Z.

Komentariši